In Partnership with AOL

DMOZ: Open Directory Project

Contractul nostru social cu comunitatea web

AOL găzduieşte şi administrează Open Directory Project (ODP), şi are libertate de acţiune în ceea ce priveşte conţinutul, utilizarea şi activităţile sale, descrise în Termenii de utilizare. ODP este o iniţiativă inspirată din conceptul Open Source, creată şi întreţinută de o vastă şi globală comunitate de editori voluntari. Ceea ce urmează reprezintă un contract social pe care l-am creat pentru a reflecta devotamentul companiei AOL faţă de comunitatea web referitor la menţinerea ODP-ului ca o resursă gratuită şi deschisă. Contractul a fost inspirat, şi este derivat din Contractul social Debian.

1. Open Directory va rămâne 100% gratuit

Promitem să păstrăm distribuţia datelor din ODP, şi procesul de propunere pentru aceste date, complet gratuit. Vom sprijini utilizatorii care folosesc datele noastre, şi care decid să adauge valuare şi conţinut generator de venit, precum şi alte funcţionalităţi comerciale bazate pe datele ODP downloadate. În schimb, cei care folosesc datele ODP sunt de acord să respecte licenţa noastră de folosire.

2. Dăm înapoi comunităţii web

Licenţiem conţinutul nostru gratuit, însă cu referire reciprocă la ODP. Vom realiza cel mai cuprinzator şi cel mai prietenos director cu putinţă, astfel încât conţinutul şi taxonomia vor fi utilizate şi distribuite pe scară largă. Vom face tot posibilul pentru a lista pagini web într-o manieră corectă şi imparţială, şi vom considera toate cererile utilizatorilor, precum şi sugestiile pentru îmbunătăţiri.

Vom face fiecare efort necesar pentru a construi un director de calitate înaltă, cuprizător. Vom face fiecare efort necesar pentru a evalua toate paginile propuse în director. Totuşi, nu garantăm că toate paginile propuse vor fi listate. Vom fi foarte selectivi şi vom evalua cu atenţie paginile adăugate, şi modul în care le organizăm. Paginile pe care nu le listăm în mod obişnuit sunt listate în politica noastră de propunere şi în ghidul editorial.

Vom proteja proprietatea intelectuală din ODP împotriva abuzurilor. AOL deţine drepturile de compilaţie pentru Open Directory, precum şi dreptul contribuţiilor individuale. Totuşi, oferim drepturi non-exclusive gratuite înapoi, către editori, pentru contribuţia lor personală, astfel încât ei îşi pot prezenta materialul comunităţii web în alte forme, dacă doresc acest lucru.

3. Nu ascundem politica noastră oficială editorială

Vom păstra toate ghidurile editoriale oficiale ODP deschise pentru accesul publicului, tot timpul.

4. Oferim o invitaţie deschisă pentru alăturare

Extindem o invitaţie deschisă către publicul general pentru a se alătura ODP-ului. Comunitatea noastră este un grup divers format din experţi în anumite subiecte şi din afiliaţi web. Categoriile noastre încearcă să exprime adâncimea şi profunzimea ştiinţei umane. Acceptăm editori în orice stadii de vârstă, şi încercăm să reprezentăm toate punctele de vedere. Vom păstra procesul de alăturare deschis pentru toţi cei interesaţi. Fiecare cerere de aderare va fi evaluată de un membru al comunităţii ODP.

Procesul de aderare este în mod necesar selectiv datorită devotamentului nostru pentru a construi o resursă de calitate. Nu toate cererile vor fi acceptate. Nu folosim nici o formulă pentru o cerere perfectă, totuşi intenţia noastră este să acceptăm cereri care demonstrează corectitudine, imparţialitate, obiectivitate, şi "potrivire" în ghidurile noastre editoriale şi în conduita de comportament.

5. Încurajăm o comunitate care se administrează singură

Îngrijim o comunitate care se guvernează singură, prin standarde stabilite de comunitate. Încurajăm comunitatea să se auto-guverneze, şi să asigure pe cont propriu verificările şi balanţa necesară pentru a asigura faptul că membrii urmează codurile mutual acceptate de conduită şi standarde editoriale. Depindem de onestitatea şi integritatea editorilor voluntari pentru a ne asigura că directorul are o calitate ridicată, prietenos şi fără abuzuri.

6. Priorităţile noastre sunt utilizatorii de date ODP şi comunitatea

Vom fi ghidaţi de nevoile utilizatorilor noştri şi de comunitatea editorială ODP. Vom plasa interesele lor în primul plan al priorităţilor noastre. Vom permite altora să creeze distribuţii cu valoare adăugată conţinând datele ODP pentru scopuri comerciale şi non-comerciale, respectând licenţa de uz gratuit, fără nici o plată către noi.

7. Utilizatori care nu respectă licenţa de uz gratuit

Pentru ca ODP să continue să înflorească ca o resursă gratuită şi deschisă, este critic ca utilizatorii noştri să respecte licenţa de uz gratuit. Nu permitem utilizare nerecunoscută a datelor noastre, şi vom cere utilizatorilor să plaseze recunoaştere oficială în paginile lor, sau să înlăture în întregime datele folosite dacă nu doresc să respecte licenţa. Considerăm utilizarea nerecunoscută un abuz oficial al licenţei de uz gratuit, contrar scopului ODP ca o iniţiativă inspirată din proiectul Open Source.