Kategorin Webbutiker innehåller webbplatser vars huvudsakliga syfte är att ge kunder möjlighet att beställa varor och tjänster över Internet. Typiska exempel är:
 • Onlinesystem med kundvagnar som låter kunden beställa direkt över webben
 • Onlinesystem med kundvagnar som låter kunden skapa en orderblankett som kan skickas till handelsmannen med posten eller via fax
 • Enkla produktkataloger med priser som kunden kan beställa ur brevledes eller på telefon.
Följ de här anvisningarna så kan vi utvärdera och lägga till din webbplats så snart som möjligt.

 • Leta rätt på den lämpligaste underkategorin för din webbplats. Det är sällsynt att vi listar samma webbplats på fler än ett ställe.
 • Skicka in adressen till din webbplats ingångssida. I regel listar vi inte länkar som går djupare ned än så i Webbutiker.
 • Webbplatsens titel ska i normalfallet vara namnet på företaget. Undantag kan förekomma, exempelvis i de fall det är en privatperson som står bakom webbutiken.
 • Beskriv kort (högst 25 ord) webbplatsens nuvarande innehåll, alltså inte vad den planeras innehålla i framtiden
 • Skriv neutralt, utan att använda ord som jag, vi, min, vår, och utan att använda marknadsföringsklyschor (Den bästa sajten!, Måste kollas in!, Oslagbart billiga varor! osv.) Marknadsföringsklyschor kommer att avlägsnas.
 • Webbplatser som speglar andra sidor eller som skickar användaren vidare till andra sidor kommer inte att listas. Vi kommer bara att lista huvudwebbplatsen.
 • Vi listar inte webbplatser vars huvudsyfte är att ge innehavaren provision på att folk köper saker via länkar på sidorna.
 • Enskilda distributörer för sk. pyramidförsäljning eller"Multi-Level Marketing" listas inte i Open Directory Project. Inskickade länkar till sådana webbplatser kommer att raderas.
 • Webbplatser som framför allt är annonssidor för lokala butiker och inte erbjuder postorder eller webbförsäljning från sidan ska skickas in till respektive ort i kategorin Regionalt/.

mer information (endast redaktörer)

Radannonser på Internet.
I kategorin "Annonser" listas bara de sidor som har egna annonser. Om sidan bara innehåller fordonsannonser hänvisas de till underkategorin "Fordon"
Denna kategori är till för sajter som fokuserar på att sälja konst.
Här listas webbutiker där man kan beställa blommor, bilderier och kransar via webben. Även lokala blomsteraffärer kan listas här, under förutsättning att de erbjuder onlinebeställningar.
OBS! Om din webbplats är en lokal blomsteraffär ska den inte anmälas till denna kategori, utan till den kommun butiken ligger i! Gå till World/Svenska/Regionalt/Europa/Sverige/Kommuner och hitta rätt kommun att anmäla webbplatsen till. Om kommunkategorin har en underkategori som heter Ekonomi och näringsliv ska länken skickas dit.
I vissa fall kan lokala blomsteraffärer listas både i sin kommun och i denna kategori, World/Svenska/Webbutiker/Blommor, under förutsättning att det finns möjlighet att beställa buketter eller binderier via webben. Butiker som enbart är ombud för kedjor som Interflora eller Euroflorist kan dock bara listas i kommunen. Tack för hjälpen!
Den här kategorin är avsedd för bokförsäljning via webben. Om webbplatsen säljer begagnade/antikvariska böcker eller e-böcker, ska den skickas till rätt underkategori. Kontrollera att webbadressen är rätt inskriven och att du har beskrivit den. Vi listar inte webbplatser vars huvudsyfte är att ge innehavaren provision på att folk köper saker via länkar på sidorna.
Kontrollera att webbadressen är rätt inskriven och att du har beskrivit den. Vi listar inte någon webbplats i fler än en kategori, så skicka inte in länken till flera underkategorier. Vi listar inte webbplatser vars huvudsyfte är att ge innehavaren provision på att folk köper saker via länkar på sidorna.
Den här kategorin är till för företag som säljer varor med ett utpräglat etniskt ursprung. Till exempel, men inte begränsat till, sameslöjd, afrikanskt eller sydamerikanskt hantverk, mat och kläder.
För att amäla en sida till den här kategorin måste den vara på svenska. De produkter som visas måste också vara prissatta och det ska finnas information om hur man beställer.
OM DU SKICKAR IN WEBBPLATSER SOM INTE UPPFYLLER BESKRIVNINGEN NEDAN, KOMMER DERAS INFÖRANDE ATT FÖRSENAS!

Webbplatser i denna kategori ska förmedla försäljning av bilar. Det ska finnas beskrivning av bilarna och möjlighet att köpa eller anmäla intresse via webben.

Om du driver ett lokalt bilförsäljningsföretag eller en lokal bilverkstad som inte gör affärer via webben eller postorder, ska du skicka in webbplatsen till rätt kommun i den regionala kategorin. Sådana webbplatser kommer INTE att listas i Webbutiker/Fordon/Bilar. En lokal serviceverkstad som även erbjuder bilförsäljning via webben kan listas BÅDE i den regionala kategorin och i denna kategori.

Om webbplatsen är en annonsportal och inte tillhör någon auktoriserad bilhandlare, ska den skickas till Webbutiker/Annonser/Fordon. Sådana webbplatser kommer INTE att listas i Webbutiker/Fordon/Bilar.

Webbplatser för biltillverkare, oavsett om de listar återförsäljare eller inte, ska skickas till World/Svenska/Näringsliv/Fordon. Sådana webbplatser kommer INTE att listas i Webbutiker/Fordon/Bilar.

Ställen som säljer kameror och annan fotoutrustning.
Salonger, kliniker, butiker ska skickas till lämplig kategori under World/Svenska/Regionalt. Tillverkare, grossister, generalagenter ska skickas till World/Svenska/Näringsliv/Konsumentprodukter/Skönhet.
Kategorin är avsedd för webbplatser som säljer utrustning som exempelvis TV- och radioapparater, videobandspelare, stereoanläggningar och cd-spelare. Kategorin är inte avsedd för webbplatser som säljer datorer. Sådana webbplatser ska skickas till Datorer/Hårdvara/Återförsäljare.
Läs igenom riktlinjerna innan du skickar in din länk. Innan du skickar in länkar till kategorin Webbutiker/Hemelektronik bör du titta igenom underkategorierna och liknande kategorier så att du är säker på att du skickar in länken till den bäst passande kategorin. Skicka inte in webbplatser vars huvudsyfte är att ägaren får provision på att andra köper saker via länkar på webbplatsen, speglingar av andra webbplatser, webbplatser som inte är på svenska eller en delwebbplats av en större webbutik.
Länkar till webbutiker som säljer produkter för hem och trädgård, t.ex. möbler, byggvaror,
Här listas endast webbutiker som säljer via webben med leverans över hela landet!

* Tillverkare av produkter för hemmet utan webbförsäljning ska skickas in till World/Svenska/Näringsliv/Konsumentprodukter
* Butiker utan webbförsäljning ska skickas in till den kommun där de finns
* Tillverkare av köksinredningar utan webbförsäljning ska skickas in till World/Svenska/Näringsliv/Bygg_och_anläggning/Material/Inredning.

Kataloger som listar företag som säljer saker.
Här listas webbplatser där man kan köpa kläder och acessoarer över webben.
Observera att webbplatser för lokala klädbutiker inte listas här om de inte har försäljning över Internet! Skicka sajten till kategorin för den kommun som butiken ligger i, under World/Svenska/Regionalt/Europa/Sverige.

Skicka in din webbplats till den mest specifika underkategorin som täcker hela din webbplats, så kommer det att gå mycket snabbare för oss att granska den. Så ska till exempel en webbutik som enbart säljer damkläder skickas till Webbutiker/Kläder/Kvinnor medan en som har både dam- och herrkläder skickas in till Webbutiker/Kläder. Tack för hjälpen!

Webbutiker för livsstilar säljer varor som definierar vilka vi är -- vilka vi identifierar oss med, våra särskilda personliga behov eller vår livsfilosofi.
En stor del av den här kategorin består av länkar till diverse andra delar av katalogen. Som ett resultat av detta kan det ta lång tid innan en länk som skickas in direkt till World/Svenska/Webbutiker/Livsstil listas. Anmäl istället din webbplats till den specifika underkategori där den passar bäst.
Den här kategorin är inte avsedd för företagspresenter eller gratis marknadsföringsmaterial. De ska skickas till World/Svenska/Näringsliv/Marknadsföring/Profileringsmaterial.

Observera även att webbplatser som inte själva säljer varor utan enbart länkar till andra webbplatsers varor i allmänhet inte kommer att listas.

Denna kategori är ämnad för webbplatser som försäljer material och redskap inom uteslutande Sport.
För webbplatser som säljer tobak, snus och närliggande utrustning som pipor, rullpapper etc.
Webbplatsen måste ha webb-/postorderförsäljning för att kvalificera till den här kategorin.
I denna kategori listas webbutiker som säljer underhållningsmaterial (exempelvis musik, film, inspelningsutrustning, festtillbehör och biljetter till underhållningsevenemang) till allmänheten via webben eller via postorder.
Här listas butiker som säljer underhållningsmaterial (exempelvis musik, film, inspelningsutrustning, festtillbehör och biljetter till underhållningsevenemang) till allmänheten via webben eller via postorder. Säljer sajten inte via webben eller postorder ska den listas under Regionalt/Europa/Sverige.

Vänder sig inte webbplatsen till allmänheten utan till företag eller yrkesverksamma, ska den förmodligen listas i Näringsliv/Kultur_och_underhållning istället. Webbutiker som säljer stereoutrustning, tv och dvd-spelare listas i Webbutiker/Hemelektronik och dataspelsförsäljare listas i Webbutiker/Leksaker_och_spel/Videospel.

Denna kategori är endast till för sajter som säljer elektriska, trycklufts- och/eller handverktyg. Denna kategori är inte till för hushållsföremål, skadedjurskontroll eller liknande.