Schimmels of zwammen (Latijn: Fungi), een van de vijf rijken waarin Whittaker de organismen indeelt. Eukaryote organismen welke zich kenmerken door hun diffuse lichaam van tot netten verweven witte draden (mycelium). Meest bekend zijn hun vruchtlichamen, de paddenstoel.

De indeling is gemaakt op stam: Ascomycota (Zakjeszwammen), Basidiomycota (Steeltjeszwammen), Chytridiomycota (Schijnschimmels) en Zygomycota (Lagere schimmels). Met verwijzingen naar de aan schimmels verwante Mycetozoa (Slijmzwammen), welke tot het rijk van de Protista behoren. En speciale aandacht voor Korstmossen.

Bij de verdere indeling worden Klasse en Orde overgeslagen ter vereenvoudinging. Hierdoor staan de verschillende Families direct onder de Stam waaronder zij vallen.

Hier worden alleen websites opgenomen die soorten of groepen paddestoelen als onderwerp hebben.

Verwante categorieƫn:
* Mycologie bedoeld voor websites over algemeen wetenschappelijk onderzoek en organisaties op dit gebied
* Landbouw/Paddestoelen voor sites over de (commerciƫle) kweek van paddestoelen

De Ascomycota (of Zakjeszwammen) zijn een grote stam in het rijk der schimmels. Ze danken hun naam aan hun karakteristieke voortplantingsstructuren, de sporenzakjes (asci). Veel gisten en schimmels, maar ook eetbare paddenstoelen zoals morieljes en truffels worden tot deze groep geteld.
-
De Basidiomycota (of Steeltjeszwammen) vormen een stam binnen het rijk van de schimmels (Fungi), welke de meeste van de ons bekende paddenstoelen bevat. Kenmerkend voor deze stam is dat de sporen in een basidium gevormd worden.
De schijnschimmels (Chytridiomycota) zijn de meest primitieve van de vier stammen in het rijk van de schimmels (Fungi). De wetenschappelijke naam is afgeleid van het Griekse chytridion wat "kleine pot" betekent. De benaming duidt op de structuur waarin de sporen worden bewaard, het sporendoosje of sporangium.
Korstmossen (ook wel lichenen genoemd) zijn een symbiose (mutualisme) van twee verschillende typen van organismen: een schimmel en een groenwier of een blauwalg.
Lagere schimmels (Zygomycota of Wierzwammen) zijn schimmels zonder tussenschotjes in de hyfen. Wel kennen ze vaak een uitgebreid netwerk van draden (zwamvlok of mycelium).