La Catalunya Nord (també anomenada Catalunya del Nord) és una regió històricament i culturalment catalana i separada de la resta del Principat de Catalunya en virtut del Tractat dels Pirineus (el 7 de novembre del 1659). Comprèn les comarques històriques del Rosselló, el Conflent, el Vallespir, el Capcir i el nord de la Cerdanya (el que es coneix com Alta Cerdanya).
L'Alta Cerdanya és una subcomarca de la Catalunya Nord, amb capital a Montlluís. Representa la part més septentrional de la Cerdanya, una comarca natural catalana que quedà dividida en dues meitats pel Tractat dels Pirineus (1659). L'Alta Cerdanya limita amb les comarques del Capcir (al nord), el Conflent (a l'est), el Ripollès i la Baixa Cerdanya (al sud) i Andorra (a l'oest). Presenta la singularitat d'estar situada a la conca del Segre, de fet, aquest riu neix al sud d'aquesta comarca, concretament a la cara nord del Pic del Segre. Això aïlla la comarca de la resta de la Catalunya Nord, per la qual es connecta a través del coll de la Perxa.
El Capcir és una comarca de la Catalunya Nord, amb capital als Angles. Està situada al nord-est de la subcomarca de l'Alta Cerdanya i al nord-oest del Conflent. Al nord, fa frontera amb Occitània. És vertebrada pel riu Aude, que la drena de sud a nord.
El Conflent és una comarca de la Catalunya Nord, amb capital a Prada. Limita al nord amb Occitània, a l'est amb el Rosselló, a l'oest amb el Capcir i la Cerdanya i al sud amb el Vallespir i el Ripollès.
Empreses, negocis i botigues de Catalunya Nord
inclou els centres universitaris i no universitaris
Clubs esportius o llocs web amb informació esportiva de Catalunya Nord.
Mitjans de comunicació amb un àmbit restringit a la Catalunya Nord.
El Rosselló és una comarca catalana situada a l'est de la Catalunya Nord. Perpinyà, la ciutat més important i capital, és també la ciutat més important de la Catalunya Nord. Limita amb les comarques catalanes de l'Alt Empordà, el Vallespir i el Conflent, i amb Occitània. El Rosselló, amb les altres comarques nordcatalanes, es va separar de la resta de Catalunya al segle XVII, com a resultat de la pèrdua catalana de la guerra dels Segadors i el resultant tractat dels Pirineus, en la que França i Espanya van dividir Catalunya i se la van repartir.
El Vallespir és una comarca de la Catalunya Nord, amb capital a Ceret. Limita amb les comarques de l'Alt Empordà (al sud-est), la Garrotxa (al sud), el Ripollès (al sud-oest), el Conflent (al nord-oest) i el Rosselló (al nord-est). El Vallespir està vertebrat pel riu Tec, que el travessa d'oest a est. Al nord està dominat pel pla Guillem i el Canigó, mentre que al sud pel Comanegra i el Roc de Frausa.
Llocs web turístics d'àmbit restringit a la Catalunya Nord: allotjaments, guies i altres recursos.