Credo verséneklő együttes
Az Ungvári Közművelődési Szakközépiskola Magyar Tagozatának diákjaiból alakult újjá 1995-ben, Ivaskovics József zenetanár, zeneszerző vezetésével, - az iskolában a négy év tanulmányi idő alatt zenetanárok, könyvtárosok, népművelők, karvezetők, néptáncosok, esztrád zenészek (könnyűzene), népzenészek képzése folyik. Az Együttes műsorán többnyire kárpátaljai és erdélyi magyar költők megzenésített verse szerepel.
A kárpátaljai magyarság
A Kárpát-medence ÉK-i részén, Csehszlovákia, Magyarország, Románia szomszédságában elterülő terület neve: Kárpátalja egyike a legfiatalabb magyar tájneveknek. Ez a 12 800 km2-es kiterjedésű régiót illető, közigazgatási ihletésű tájnév a trianoni békediktátum után került be fokozatosan a magyar köztudatba, és jelentős mértékben az 1939-1945 közötti hivatalos használata miatt - mára már teljesen elfogadottá vált.
A kárpátaljai magyarság jogi helyzete és autonóm törekvései
A kárpátaljai magyarság Ukrajna többi nemzetiségi kisebbségéhez hasonlóan � mint népcsoport � jogi szubjektumként nem tételeződik. Az ilyen kollektív jogi megközelítés ugyanis merőben idegen az ukrajnai jogi gondolkodástól, illetve gyakorlattól, de legfőképpen ellentétes az országban érvényesülő politikai kurzussal.
LIMES
Társadalomkutató Intézet.
[Transylvanian Mozilla]
Utolsó frissítés:
december 7, 2016 at 10:45:07 UTC
Társadalom
Sport
All Languages
Művészet és kultúra
Üzlet
Számítástechnika
Játékok
Egészség
Otthon
Hírek
Szabadidő
Tájékoztatás
Regionális
Tudomány
Vásárlás